Behandlingar i Sundsvall

Jag erbjuder behandlingar i Sundsvall enligt Traditionell kinesisk medicin – TKM (eng. Traditional Chinese Medicine – TCM). 

Förutom akupunktur innefattar det även koppning, moxning, öronakupressur, Guasha, Tuina, Qigong, kost & örter. Den kinesiska medicinen har utvecklats under tusentals år i Kina för uppnå och upprätthålla jämnvikt i kroppen.

Den grundläggande principen inom TKM är att Yin & Yang ska vara i balans.
Yin & Yang finns överallt och är varandras kompletterande motsatser.
De är ömsesidigt beroende av varandra och förändras hela tiden.

Flöde. Balans. Energi. Fokus. Styrka.

Tuina

Idrottsskador, belastningsbesvär & värk

Läs mer om hur TKM används vid behandling av olika smärttillstånd >

Akupunkturbehandlingar påverkar hela kroppen och alla funktioner i kroppen som blodcirkulation, immunförsvar och inre organ. Allt vi är med om påverkar vår livskraft och vår hälsa. För att må bra behöver vi titta på alla delar. Vårt fysiska, mentala och känslomässiga mående är lika viktigt. Att integrera kropp och själ är självklart inom TKM och tillsammans bildar alla delar ett mönster som gör det möjligt att hitta roten till obalansen eller sjukdomen.

Alla behandlingar syftar till att behandla orsaken och återskapa harmoni och balans. Akupunktur är en av de mest effektiva behandlingar som stödjer kroppens egen självläkningsförmåga.

Det är en skonsam behandlingsmetod som påverkar nervsystemet och frisätter hormonet endorfin som kopplas till smärtlindring och välmående. Akupunktur har även en lugnande inverkan. Därför är akupunktur effektivt vid stress, utmattning och utbrändhet.

Välkommen att boka behandlingar i Sundsvall!

Behandlingar i Sundsvall

Akupunktur

Ordet akupunktur betyder ”sticka med nålar”. Akupunktur används mot många sjukdomstillstånd och är en kompleterande behandling till den traditionella läkekonsten. Sedan början på 90-talet är akupunktur godkänt av socialstyrelsen mot sjukdomar.

Akupunktur är en urgammal kinesisk behandlingsmetod som utgår från kroppens meridianer, som är ett slags energibanor som man inte kan se med ögat. Längs meridianerna finns omkring 1 000 akupunkturpunkter, som var och en har sin specifika funktion. Genom att sticka in nålar frigörs eventuella blockeringar i energibanorna och man hjälper kroppen att återställa balans och flöde. Meridianerna lämnar meddelande från akupunkturnålarna till kroppen så att kroppen kan reglera sina egna funktioner. För att välja rätt akupunkturpunkter krävs djup kunskap i TKM samt lång erfarenhet.

Akupunktören sticker in små, mycket tunna sterila nålar på bestämda punkter i huden varvid nervtrådar stimuleras. Patienten kan känna ett litet stick och därefter en svag kramp eller ömhet.

Kroppen vet var balans finns, men hur akupunktur exakt fungerar är fortfarande en gåta eftersom själva meridianerna är ett olöst mysterium.

Behandlingar i Sundsvall

Effekter av koppningsmassage

• Huden blir len och fräsch
• Bindväv mjuknas upp
• Renande effekt på kroppen eftersom den avlägsnar gifter, överskottvätska och slaggprodukter
• Uppmjukning av djupgående muskelspänningar
• Förbättring av flödet i lymf- och blodsystem som ger ett friskare och aktivare immunförsvar
• Minskar ledbesvär

Koppning

Koppning är en mycket effektiv behandling som har sitt ursprung inom Traditionell Kinesisk Medicin. Koppning kan användas som komplement till akupunktur eller som en helt egen behandling.

När man behandlar statiskt sitter kopparna kvar på huden i 10 till 15 minuter och kan då lösa upp besvärliga muskelknutor eller påverka organens flöde av blod och energi. Undertrycket i kopporna ökar blodcirkulationen mycket effektivt i både leder, muskler och associerade organ. Är du känslig kan du få märken på huden där kopparna suttit. De försvinner efter ett par dagar. Du bör helst inte sola 1-2 dagar efter koppningen eftersom man kan få kärlbristningar.

Koppningsmassage

Massage med koppor är en djupgående muskel- och bindvävsbehandling som främjar cirkulation av blod, lymfa och vävnadsvätskor med hjälp av vakuum på huden som skapas av sugkoppar i glas, plast eller silikon. Koppningsmassage utförs genom att man drar kopparna med flödande rörelser över behandlingsområdet. Användningsområden är framför allt olika typer av smärtsyndrom, lätt reumatism, dålig cirkulation och låg ämnesomsättning, träningsvärk eller muskelsmärta och mag- och tarmproblematik. Vid olika skador ökar tillflödet av blod och lymfa lokalt och påskyndar läkningsprocessen. 

Behandlingar i Sundsvall

Moxning

Moxning eller Moxibustion är en form av värmeterapi där man använder torkat växtmaterial som kallas “moxa”. Moxa tillverkas av torkad kinesisk gråbo (Artemisia vulgaris) som torkas och rullas till stavar eller formas till koner som sedan tänds och glöder. Moxan brinner långsamt och avger värme som tränger in djupt via huden. Röken från moxan har en karakteristisk, men ofarlig doft som också bidrar till läkning.

Man kan antingen placera moxan direkt på huden, på en skiva färsk ingefära, på akupunkturnålen eller hålla en moxastav nära huden. Jag använder även en moxalampa för att värma ett större område. Behandling med moxalampa är helt rök- och luktfri och ger en djup värme.

Syftet med behandlingen är att värmen ska stimulera kroppens qi och ta bort kyla och fukt i kroppen. Läs mer om moxa här >

Jag använder moxa eller moxalampa vid t.ex. rygg- eller mensverk och utmattningssymtom, för att värma mage/mjälte eller för öka värmen och energin i hela kroppen.

Öronakupressur

Öronakupressur

Öronakupressur är ett komplement till akupunkturbehandlingen. Jag applicerar en bit plåstertejp med ett litet frö på en punkt i ytterörat. Fröet sitter kvar och ger effekt i flera dagar och du kan själv stimulera punkten genom att gnugga lätt på plåstertejpen.

Punkten på ytterörat väljs för att påverka nervsystemet och uppmuntra kroppen till självläkning och balansering.

På ytterörat finns ett mikrosystem av kroppen. Nacke, ryggrad, armar och ben finns representerade , liksom de inre organen och deras funktioner.

 

Gua sha

Effekter av Gua Sha

Stress symtom
• Smärtor
Spänningsvärk, huvudvärk
Dåligt immunförsvar, allergier och astma
• Hudproblem i ansikte och kropp, hudrodnader, klimakterievallningar
Dålig sömn
Kroniska inflammationer i olika organ

Gua sha

Gua Sha är en teknik där man stimulerar huden med olika verktyg utan att skapa blödning, tekniken skadar inte huden. Genom att skrapa på huden med denna teknik skapas en kraftig cirkulationsökning som har visat sig vara effektiv vid olika former av inflammatoriska tillstånd.

Historiskt har olika verktyg använts, och idag används oftast jadesten eller undersidan av en porslinsked.

Under de första behandlingarna med Gua Sha tekniken kommer det att bildas en hudrodnad som är ett tecken på att behandlingen har gett resultat. Hudrodnadens utbredning och dess utseende ger svar på om det finns gamla skador eller om det finns mycket stress i kroppen.

Om spänningen i området är stressrelaterat kan man se hur länge kroppen har reagerat på för mycket stress. När huden reagerar med ljust röda prickar indikerar det kort tids stress. Mörkt blåa visar på kronisk stress.

Efter första och andra behandlingen kan huden se missfärgad ut men denna missfärgning är bara ett resultat av vad som ligger på djupet och är ett tecken på att behandlingen har gett ett gott resultat, normalt efter 4-6 behandlingar blir det ingen missfärgning av huden.

Behandlingen är skön och man känner att massagen går djupt, rörelseförmågan ökar och smärtan minskar, kroppen har fått hjälp i en antiinflammatorisk process. Cirkulationen har ökat i området mellan hud och muskler.

Hur går behandlingen till?

Varje behandling är individuellt anpassad. Vi inleder besöket med ett samtal om dina besvär. Jag kommer att känna på din puls och titta på din tunga och ställa frågor. Därefter kommer jag sätta några mycket tunna nålar på individuellt utvalda punkter, utifrån en traditionell och erfarenhetsmässigt behandlingsmodell.

Jag använder tunna sterila engångsnålar vid behandlingen.

En av mina behandlingar i Sundsvall

En av mina behandlingar i Sundsvall

Syftet med behandlingen är att hjälpa din läkning. 

Vid ett akut problem, som nackspärr eller en stukad hand, kan en behandling räcka men vanligtvis behövs 5 – 10 behandlingar. Ju längre tid du haft dina besväre desto fler behandlingar behövs.

Behandlingen är inte smärtsam.

De flesta upplever akupunkturbehandlingen som en stunds avkoppling på behandlingsbänken. 

|

Jag är grymt imponerad av Anna. Jag har inte tagit någon värktablett sen jag var till Anna igår. Min fot är varken svullen eller ond. Jag har sovit hela natten. Jag är väldigt nöjd med behandlingen och kommer att boka fler behandlingar i Sundsvall.

∗∗∗∗∗
Lena Westergren

|

Tack för grymmaste hjälpen under 2022. Tips som du gett, att du lyssnat och framförallt att du är ett proffs!

Patient som behandlats för biverkningar och illamående i samband med cellgifter

|

Väldigt noggrann och gör allt hon kan för att hjälpa sin kund. Det händer mycket i kroppen efter en behandling, så man får förbereda sig på att bli trött efteråt.

∗∗∗∗∗
Jennie A

|

Akupunktur funkar, kände skillnad efter första behandlingen och brösttrycket släppte men det kom tillbaka efter ett tag (så jag hoppas det blir helt bra efter några behandlingar). Långtidscovid är inte roligt och skolmedicinen har ingen bot för detta, tack och lov finns det alternativa vägar.

∗∗∗∗
Jonas

|

Behandlingen var inte så smärtsam som jag trodde utan riktigt behaglig. Spänningen i nacke och skuldror som jag haft i 4 v blev mycket bättre direkt efter behandlingen. Idag några dagar efter är det mest lite stelt på morgonen och efter nästa behandling blir det nog helt bra.

∗∗∗∗∗
Anna Höglund

|

Anna är proffsig och varsam. Jag fick uppleva Annas varsamma, omtänksamma, tydligt instruerande akupunktur. Behandlingen var välgörande och jag kände mig trygg och avslappnad under hela behandlingen.

∗∗∗∗∗
Pernilla

|

Anna är verkligen professionell och noggrann i sin bedömning och utförande av behandling. Kan varmt rekommendera henne❤️

∗∗∗∗∗
Jenny Klöver

|

Atmosfären var väldigt lugn och behaglig. Lyssnade på mig och förklarade vad hon gjorde och varför. Jag rekommenderar Anna.

∗∗∗∗∗
Anonym patient

|

Mycket bra och proffsigt. Lyhörd för kroppens signaler. Avslappnad miljö.

∗∗∗∗∗
Kerstin Markström

|

Anna bryr sig verkligen om sin kund. Hon är väldigt duktig på det hon gör. Jag har blivit mycket lugnare efter några behandlingar.

Anonym patient

|

Anna gjorde en bra genomgång före behandling började. I övrigt liknande som jag upplevt hos tidigare akupunktörer.

∗∗∗∗∗
Anonym patient

|

Efter första akupunkturbehandlingen sov jag en hel natt för första gången på över 20 år. Tidigare låg jag vaken till 3-4-tiden, men nu somnar jag nästan alltid direkt och sover till väckarklockan ringer. I början tog jag behandlingar 1 gång/vecka, nu varannan vecka och så småningom ska vi glesa ut till var fjärde vecka. Om jag är stel i nacken när jag kommer till Anna, brukar hon sätta några nålar för det också. Jag känner mig stärkt och avslappnad efter behandlingarna.

∗∗∗∗∗
Kerstin Johansson

|

Lugn och förtroendeingivande

Johan Tongestad

|

Proffsig!

∗∗∗∗∗
Eva Miller

|

Mycket intressant och spännande upplevelse.

∗∗∗∗∗
Agneta Söderman

|

Välkomnade och trevlig. Inlyssnande gällande önskemål och kom med egna förslag på vad som skulle kunna fungera som behandling. Kommer definitivt tillbaka!

∗∗∗∗∗
Anonym patient

|

Det var ungefär som jag förväntat mig, men några nålar som kändes lite. Jag hade två problem. En gammal skada på hälsenan som blev minst 50 % bättre direkt och en tennisarmbåge som nog behöver ett par gånger till.

∗∗∗∗
John Nordström

Hemmansvägen 28
Sundsvall

073 370 99 18

info@annasakupunktur.se