Idrottsskador,  belastnings-besvär & värk

Akupunktur kan tillämpas på olika smärttillstånd. Huggande, molande eller krampande smärta har olika orsaker. Inflammation förvärrar smärtan och motverkar läkning. Med akupunktur behandlas alltid orsaken till smärtan. Inflamation, ischias, whiplash, spända muskler, nackspärr, ryggbesvär och ledbesvär är några exempel på smärta där akupunktur kan användas för att hjälpa kroppen att läka.

Nacksmärta

Visste du att en stel eller värkande nacke kan behandlas med akupunktur?
En behandlingsprincip enligt TKM är att behandla med både punkter i området där smärtan upplevs och distala punkter i den andra änden av meridianen. Varje behandling är helt individuell och anpassas efter dina besvär och symptom.
I detta inlägg från 19 augusti 2022 tipsar jag om egenbehandling genom att massera på en punkt vid just nackstelhet (öppnas i nytt fönster): >>

Frozen shoulder

Orsaken till frusen axel eller ”frozen shoulder” (el. ”frusen skuldra”) är oklar. Oftast går det över av sig själv, men det kan ta tid. Enligt läkare och  1177 tar det två till tre år från det att besvären börjar till du blir frisk. Jag (och andra akupunktörer) håller inte med! Min erfarenhet är att det behövs 5-10 behandlingar, gärna inledningsvis 2 gånger per vecka. Redan efter 1-2 veckor vill vi se ökad rörlighet och minskad smärta. Jag kombinerar akupunktur med moxa och koppningsmassage för att öka flödet i området och läka inflamationen. När du börjar få rörligheten åter, kommer du få mjuka stretch- och rörlighetsövningar att göra hemma mellan behandlingarna. 

Ryggbesvär

Akupunktur hjälper musklerna i ryggen att slappna av. Cirkulationen och rörligheten ökar vilket också kan hjälpa smärtan som kommer ifrån kotpelaren. Nålar används både lokalt och även distalt för att underlätta smärtan. Behandlingen brukar även kombineras med koppning och moxa.

Paddel-/ tennisarmbåge, golfarm, musarm

Oavsett orsaken till din smärta kan jag hjälpa dig med smärtlindring och läkning.

Om din armbågssmärta har kommit plötsligt och akut kan du märka en förbättring redan efter få behandlingar, men om smärtan har pågått i flera månader behövs det vanligtvis fler behandlingar. För att smärtan inte ska komma tillbaka behöver du skapa en vana med stretchövningar som jag kommer tipsa dig om.

Löparknä 🏃‍♀️🏃🏃‍♂️

Löparknä uppstår vanligtvis när du utsätter kroppen för större belastning, så som mer träning, än vad den är van vid. Löparknä innebär en smärta som ofta beskrivs som skärande på framför allt utsidan av knät. Denna smärta uppstår vid löpning, eller annan aktivitet med liknande benrörelse, exempelvis cykling. I grund och botten är löparknä en överbelastningsskada där strukturerna i smärtområdet utsatts för mer belastning än de klarar av. Därför är det inte ovanligt att långdistanslöpning är orsaken till löparknä.
Akupunktur i kombination med regelbunden stretching underlättar smärtan och jag även kan hjälpa dig med övningar för att stärka muskulaturen runt höften.

Benhinneinflammation

Detta är ofta en överansträngning eller en förslitningsskada av underbenet. Akupunktur vid benhinneinflammation brukar bestå av ett fåtal behandlingar under en kortare tid. För att snabba på läkningen kan man kombinera akupunktur med massage och egenbehandling med hjälp av stretchövningar som jag visar och följer upp.

Hälsporre

Dnna inflammation drabbar plantar fascian och dess fäste under hälbenet. Riktig hälsporre är benpålagringar som bildar taggar i området. Det är vanligare att det endast är en inflammation i fästet även om känslan kan upplevas likvärdig. Behandling med akupunktur har visat sig framgångsrik. Eftersom det är ett akut tillstånd är rekommendationen att behandla 2-3 gånger i veckan under ca tre veckor. Förbättringen kan naturligtvis komma tidigare och all läkning är individuell. 

Ischias

Ischias behandlar man ofta framgångrikt med akupunktur. Äkta ischias kan vara en diskpåverkan som till exempel diskbråck och stenos. Det finns också något som man kallar ”falsk ischias” eftersom smärtan både påminner om den äkta och kommer från samma ställe.  Den ”falska ischiasen” är vanligast och kan bero på felbelastning t.ex. att ett ben är längre än det andra eller bara fel skor, att man gjort en ovanlig rörelse som att skotta snö eller halkat till, eller att man blivit kall. Ischiassmärta kan upplevas stråla ned från ländrygg, sacrum – rumpa, nedför benet och ibland ut i foten. I bland beror ischiaskänslan på att piriformis-muskel är spänd. Piriformis är en del av sätesmusklerna och ligger djupt in i höftområdet. Det brukar vara svårt att nå den här muskeln med massage, men med akupunkturnål har man goda möjligheter att stimulera muskeln och hjälpa den att släppa spänningen. Båda typerna av ischias kan vara behjälpliga vid akupunktur.

Övriga muskel- och ledbesvär

Muskel- och ledbesvär behandlas helt individuellt och beroende på orsak enligt TKM. Om du har en västerländsk diagnos som reumatism, Restless Leg Syndrom (RLS), artros. artrit, sträckning, inflammation, impingementsymdrom, överansträngning, stressfraktur, osv. kommer jag att relatera den till en diagnos enligt Traditionell Kinesisk Medicin och behandla utifrån denna. 

Har du frågor, så kontakta mig via mail eller telefon.

Övriga idrottsskador

Muskel- och ledbesvär behandlas helt individuellt och beroende på orsak enligt TKM. Du kanske fått en västerländsk diagnos, men jag kommer ändå att vilja göra en grundlig utredning enligt Traditionell Kinesisk Medicin och behandla utifrån denna. 

Har du frågor, så kontakta mig via mail eller telefon.

Ökad prestation

Kan akupunktur förbättra förutsättningarna för elitidrottare?
Australienska forskare har undersökt om akupunktur kan ge idrottare en prestationshöjande fördel. De kom fram till att akupunktur inte har effekt på muskeluppbyggnad, men att akupunktur förbättrar återhämtningen i hela kroppen och i ett specifikt område. Anledningen till detta är att akupunktur ökar blodflödet till området.
För idrottare som vill påskynda återhämtningen inför en match eller nästa träning kan med fördel använda akupunktur för att hjälpa kroppen. Akupunkturbehandlingen ska endast utföras på icke-spel- eller träningsdagar.
idrottsskador
yoga

Jag har mer än 20 års erfarenhet som yoga-, jympa- och coreledare och instruktör. Därför kan du få tips på övningar för ökad styrka eller rörlighet, men det är du som måste göra jobbet!

Adress

Hemmansvägen 28
Sundsvall

Phone

073 370 99 18

Email

info@annasakupunktur.se

Frågor? Kontakta mig!

15 + 5 =